Ekonomi

ATSO Başkanı Bahar: “Afet bölgesini turizm ve ihracatla kalkındırmalıyız”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, “Ekonomik büyüme, turizm ve ihracat, deprem yaralarını sarmak için ihtiyacımız olan en önemli araçlardır.”

ATSO Lideri Ali Bahar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 5,6’lık büyümeyle ilgili değerlendirme yaptı. 2022 yılında Türkiye ekonomisinin bir önceki yıla göre yüzde 5,6 büyümesinin güçlü bir performans olduğuna işaret eden Lider Bahar, “Ekonomik büyümede dikkat edilmesi gereken önemli nokta, buna rağmen ihracat ve yatırımın katkısının sınırlı kalmasıdır. Tüketim harcamalarındaki artış. Finansman sıkıntısı yatırım eğilimini zayıflatırken, küresel ekonomideki yavaşlama cari açığa neden oldu. Bu, açığımızı artıran faktör oldu” dedi. Büyüme rakamlarının güçlü bir performans sergilediğini kaydeden Lider Bahar, “Buna rağmen küresel ekonomideki yavaşlama, enflasyon ve reel sektörün finansman sorunları nedeniyle büyüme oranı son çeyrekte yüzde 3,5’te kaldı.”

“Yeni bir gelişme hikayesi yazmalıyız”

Deprem felaketinin yükünü omuzlanarak bölgenin bir an önce yeniden inşa edilmesi gerektiğine dikkati çeken Lider Bahar, “Bugün düşünmemiz gereken konu, ekonomik büyüme, turizm ve ihracatla bölgemizin yaralarını nasıl sarabiliriz.” Ortak akıl ve dayanışmaya işaret eden Lider Bahar, “900 milyar dolarlık üretim gücüne sahip Türkiye ekonomisi, 70 milyar dolar seviyesinde telaffuz edilen depremin maliyetini ortak akılla karşılayabilecek durumda. dayanışma ve planlama… Deprem afetine maruz kalan vatandaşlarımıza yardımcı olmak, bölgenin yeniden inşası ve yapılacak yatırımlar Türk ekonomisi için önemlidir.” Büyümesine olumlu katkı sağlayacağını unutmamalıyız” dedi. Kentlerin canlanması için güçlendirme çalışmalarının acilen hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Lider Bahar, “Şehirlerimizi, altyapımızı, Organize Sanayi Bölgelerimizi, tarım tesislerimizi afetlere dayanıklı hale getirmek ve güçlendirmek yeni bir kalkınma hikayesi. bölge ve Türkiye ekonomisinde yüksek verim ve katma değer elde etmek için depremde hayatını kaybedenlere, yaralılarımıza ve halen desteğe ihtiyacı olan tüm vatandaşlarımıza sahip çıkmak bizim görev ve sorumluluğumuzdur” dedi.

“Son çeyrekte olumlu değişim”

Tarım sektöründeki büyümenin 2022 yılında kuraklık ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle daraldığını belirten Lider Bahar, “Sanayi sektörünün yıllık büyümesi yüzde 3,3 oranında kaldı, son dönemde yüzde 3 geriledi. En dikkat çekici nokta ise inşaat sektöründe büyüme verilerinin 5 yıldır devam etmesi. Devam eden daralma ve son çeyrekteki olumlu değişime rağmen yıllık yüzde 8,4 gibi ciddi bir düşüş yaşanmadı” dedi. Ülke genelinde konut fiyatları ve kiralardaki yüksek artışın kaynaklarından birinin de inşaat faaliyetlerindeki yavaşlama olduğunu belirten Lider Bahar, “Tarım ve inşaat sektörlerindeki daralmaya ve sanayi sektöründeki büyümedeki yavaşlamaya rağmen Türkiye’de büyüme devam ediyor. Ekonomi, 2022’de turizm başta olmak üzere hizmet sektöründeki büyümeden güç aldı. Toplam büyüme yüzde 11,7 ile turizmde gerçekleşti ve büyümeye en güçlü katkıyı yaptı. Bir diğer dikkat çekici nokta ise finans ve sigortacılık sektöründeki büyüme oranının yüzde 21,8’e ulaşması” dedi. Ekonomik büyümede dikkat edilmesi gereken noktaların altını çizen Lider Bahar, “En önemli konu katkının sınırlı olması. Tüketim harcamalarındaki artışa rağmen ihracatın ve yatırımın Finansman sıkıntısı yatırım eğilimini zayıflatırken, küresel ekonomideki yavaşlama cari açığımızı artıran faktör oldu.” – ANTALYA

gulsehirhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu