Ekonomi

Depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi için rekor başvuru

Depolama düzenlemesinin güç kesiminde çığır açtığını vurgulayan EPDK Lideri Mustafa Yılmaz, “Öncelikli hedefimiz enerji arzımızı artırmak ve elbette bunu yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla yapmak. Artık depolama sistemleriyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santrallerimiz de baz yük santralleri gibi çalışabilecek.” diye konuştu.

Yılmaz, bu kapsamda daha fazla yenilenebilir güç kapasitesinin sisteme dahil edilebileceğini ve Türkiye’nin arz güvenliğinin güçleneceğini lisana getirdi.

Yerli teknoloji ve batarya üretiminin gelişimi hızlanacak

Emre amade kapasitenin artırılmasıyla sistem güvenliğinin pekiştirileceğine ve kesintili üretimden ötürü kasvet yaşayan sistem işletmeciliğinin rahatlatılacağına işaret eden Yılmaz, müracaatlara ait şu dataları paylaştı:

“Düzenleme yayımlanalı şimdi 2 hafta olmadan kurumumuza depolamalı rüzgar ve güneş santrali kurmak için rekor seviyede müracaat yapıldı. Şu anda 110 milyar dolara ulaşan bir yatırım talebi kelam konusu. Mevcut kapasite dikkate alındığında, bu ölçünün 40-45 milyar dolarının alana yansımasını bekliyoruz. Yatırımcının ortaya koyduğu bu iştah kesimimiz ve ülkemiz için gurur verici. Biz bu düzenlemeyi, ülkemizin potansiyeline inanarak ve yatırımcımıza duyduğumuz inancın boş çıkmayacağını bilerek yaptık. ‘Enerji sektöründe yeni bir dönem başlıyor’ derken bu içi boş bir telaffuz değildi. Yalnızca yatırım fiyatı olarak değil, istihdam, yerli teknolojilerin ve batarya üretiminin gelişimi noktasında da ülkemizi çok hoş günler bekliyor. Bu süreçte bize sürekli dayanak olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlığımıza da teşekkür ediyoruz.”

Başvuruların 334’ü depolamalı güneş, 575’i depolamalı rüzgar tesisleri için

Yılmaz, EPDK’ye şu ana kadar yapılan müracaatların heyeti güç olarak 67 bin 349 megavata karşılık geldiğini belirtti.

Hali hazırda 909 adet müracaat yapıldığını aktaran Yılmaz, bunlardan 19 bin 881 megavat şurası gücündeki 334 müracaatın güneş gücüne dayalı depolamalı elektrik üretimi, 47 bin 468 megavat şurası gücündeki 575 müracaatın ise rüzgar gücüne dayalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamındaki müracaatlar olduğunu bildirdi.

Elektrik depolamalı rüzgar ve güneş santrallerine ait düzenleme, kelam konusu santrallerin kesintili kaynak kapasitesinden bağımsız olarak kıymetlendirilmesi, rastgele bir kapasite tahsis yarışından bağımsız olarak ilişki görüşü oluşturulabilmesi ve rüzgar santralleri için ölçüm zorunluluğunun aranmaması üzere değişiklikleri içeriyor.

Düzenleme, elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcıların, taahhüt ettikleri depolama tesisinin şurası gücü kadar rüzgar ve güneş gücü projesi kurmak için ön lisans müracaatında bulunmasına da imkan sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu