Haber

Murat Kurum: Şu anda meteorolojik bir kuraklık yaşıyoruz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) tarafından düzenlenen ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Semineri’ne katıldı.

Bakan Kurum yaptığı konuşmada iklim değişikliği kaynaklı felaketlerin her geçen gün dünyayı yaşanmaz hale getirdiğini belirtti.

Murat Enstitüsü, Çevresel, sosyal ve ekonomik birçok soruna neden olan iklim değişikliği, çok yönlü ve küresel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuraklık ve susuzluk tehlikesi neredeyse kapımızın önünde. Doğal alanlarımızda, göllerimizde ve derelerimizde kuraklığı net bir şekilde hissediyoruz.ifadeleri kullandı.

“Su kaynaklarımızda ciddi bir azalma oldu”

Bakan Kurum, Meteoroloji Genel Müdürü’nün kuraklıkla ilgili kendisini bilgilendirdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Kuraklık meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklık olarak üçe ayrılıyor. Şu anda yaşadığımız meteorolojik bir kuraklık. Böyle bir kuraklıkla en son 2008 yılında karşılaşmıştık. Bu kuraklık sonucunda su kaynaklarımız önemli ölçüde azaldı, tarımsal faaliyetlerde ve üretimde hem girdi hem de maliyet… Önümüzdeki dönemde bu suları bulamayacağımız endişesini de hepimize yaşatıyor.”

“2053 net sıfır emisyon hedefimize doğru ilerlemeye devam edeceğiz”

Bakan Kurum, İklim Şurası’nda alınan 217 kararın Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede değerli bir yol gösterici olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşılması için yasal dayanağı “İklim Kanunu”nun sağlayacağını söyledi. Net sıfır emisyon hedefinde ve iklim değişikliği ile mücadelede en önemli destekçinin yenilenebilir enerji yatırımları olduğunu kaydeden Kurum, şunları kaydetti: 2030 yılına geldiğimizde ülke olarak yaklaşık 500 milyon ton emisyon oluşumunu engellemeyi hedefliyoruz. Bu değerli bir hedef. Bu hedef doğrultusunda 2038 yılına kadar emisyonlarımızı yakalayacağımızı beyan ettik. • 85 milyon vatandaşımızla 2053 net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda güçlü politikalarımızla ilerlemeye devam edeceğiz.”

“300 milyon metrekare arsayı sanayicimize tahsis ediyoruz”

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide dünyada 12’nci, Avrupa’da 5’inci sırada yer aldığını belirten Kurum, şunları kaydetti: “Bu anlamda biz de bakanlık olarak atıl ve tarıma uygun olmayan 300 milyon metrekarelik araziyi yenilenebilir enerji yatırımlarını gerçekleştirmek üzere sanayici ve üreticilerimize tahsis ediyoruz. Onlar gidecek, rüzgar ve güneş santralleri gidecek. yerlere kurulacak. 20 bin megavatlık yenilenebilir enerji üretimi sağlayacağız.”dedim.

Murat Kurum, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 5 bin metrekare inşaat alanına sahip tüm projelerde tüketilen enerjinin yüzde 5’ini yenilenebilir enerjiden karşılamayı zorunlu hale getirdiklerini hatırlatarak konuşmasını şöyle tamamladı:

“İnşallah 2025’te bu oran yüzde 10’lara çıkacak ve daha da artacak. ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projesi ile yaptığımız sanayi sitelerine yenilerini ekliyoruz. Türkiye genelinde 50 bin sanayi sitesi yapacağız. Türkiye’de 2024 yılında Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi uygulamasına başlayacağız. Karbon fiyatlandırma sisteminden elde edeceğimiz gelir ile ülkemiz sanayisinin temiz üretim ve yatırım süreçlerine temel oluşturacağız.”

cizre-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu